Hoppa till huvudinnehåll

Lax med remoulad på fenor och dill

Lax med remoulad på fenor och dill
Lax med remoulad på fenor och dill Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

En fisk består ju till stor del av huvud och ben, men det finns delar på fisken som i många fall skärs bort eller kastas av olika anledningar. Paul visar att en sås kan bli både god, intressant och kostnadseffektiv genom att smaksätta den med fiskbitar och fenkött som normalt enbart smaksätter soppåsen.

Ingredienser

Anvisningar: 

En fisk består ju till stor del av huvud och ben, men det finns delar på fisken som i många fall skärs bort eller kastas av olika anledningar. Jag tänkte visa på att en sås kan bli både god, intressant och kostnadseffektiv genom att smaksätta den med fiskbitar och fenkött som normalt smaksätter soppåsen.

-Paul -

Sätt ugnen på 100C. Skär ur ryggbiten på laxen och spara slaget. Skär sedan ryggbiten i 4 fina bitar.

Tänd rökspån i ett rostfritt kärl och släck med ett lock. Lägg laxslaget (och fenor) på bakplåtspapper på ett ugnsgaller. Ställ rökskålen i botten av ugnen och lyft locket. Rök i ca 10 min.

Vispa äggula och senap. Tillsätt olja i en tunn stråle försiktigt under vispning tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Blanda med saltgurka, kapris, gräddfil och finskuren dill. Avsluta remouladen med plockat slag och fenkött. Lägg laxryggsbitarna med skinnsidan upp på en bädd av dillstjälkar (den grova nedre delen som man normalt slänger bort) i en ugnsform. Krydda med citronskal och salt och häll en skvätt vatten i botten av ugnsformen. Baka laxryggen i ugn 120 C ca 5-10 min. Servera direkt med remoulad och nykokt potatis.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi