Hoppa till huvudinnehåll

Skånsk kalops på Pauls mormors vis

Skånsk kalops på Pauls mormors vis
Skånsk kalops på Pauls mormors vis Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Paul bjuder på en rätt han lärt sig av sin mormor. För att lyckas riktigt bra med kalopsen ska du se till att få bästa biten på högrevet och gärna med ben.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tryckkokare är bra att ha då du vill göra ett långkok på kortare tid. För att lyckas riktigt bra ska du se till att få bästa biten på högrevet och gärna med ben. Min mormor brukar koka köttet helt och sedan låta det falla i bitar.

Till den här kalopsen hade Owe med sig färska lagerblad och insåg att det är en stor skillnad i smak mellan torkade och färska, så om du råkar ha ett lagerbladsträd där hemma ska du knipsa några blad därifrån.

-Paul-

Putsa högreven. Salta och peppra köttet runt om. Stek gyllene i en stekpanna. Skala två morötter och två lökar och stek gyllenbruna.

Lägg kött, grönsaker och kryddor i en tryckkokare och slå på buljong och 2 dl rödbetssaft så att det täcker. Kom ihåg att inte överskrida maxsträcket inne i tryckkokaren. Koka till dess köttet är så mjukt att det faller isär, ca 40 min. Lyft kött och sila buljongen.

Grönsakerna som gett smak till buljongen är oftast väldigt sönderkokta och därför kan du koka nya grönsaker till grytan. Reducera buljongen. Red av buljongen med maizena och smaka av med salt och vitpeppar. Skala och koka potatis och resten av morötterna och löken mjuka i lättsaltat vatten med en klick smör och persiljestjälkar. Finhacka persilja. Lägg alla grönsaker i en stor gryta. Skär rödbetorna i klyftor och lägg i grytan. Slå på kött och sås. Strö över persilja.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi