Hoppa till huvudinnehåll

Mjölksyrade grönsaker

Mjölksyrade grönsaker
Mjölksyrade grönsaker Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Det finns många olika sätt att konservera grönsaker på hösten. Att mjölksyra är ett väldigt traditionellt sätt som jag tror är lite bortglömt. Det här recepetet är ett försök att visa på hur roligt, gott och intressant det blir. - Paul -

Ingredienser

Anvisningar: 

Det finns många olika sätt att konservera grönsaker och rotsaker på hösten. Att mjölksyra dem är ett väldigt traditionellt sätt som jag tror är lite bortglömt. Det här receptet är ett försök att visa på hur roligt, gott och intressant det kan bli. Jag kryddar ordentligt med enbär, kummin och peppar, men man kan fritt prova sig fram med olika kryddningar. När grönsakerna är färdig syrade och redo att ätas är det dock viktigt att salta för att få fram hela smakbilden.
- Paul -

Gör så här:

Häll upp gräddfil i en handduk och låt rinna av i en bunke. Förvara färskost och vassla var för sig.

Skala och grovstrimla rotfrukterna. Varva grönsaker och kryddor i ett stort kärl. Slå på vassla och lägg på en tyngd så att det täcker grönsakerna. Om vasslan inte räcker till kan man spe ut den med lite saltlag. Tänk på att inte fylla kärlet helt eftersom grönsakerna kommer att safta ur sig en del vätska.

Ställ i kylen i 12 h. Tag sedan ut och låt stå i 18-20 graders temperatur i en vecka. Förvara sedan kylt i tätslutande burk. Servera gärna en nystekt fläskkotlett till den underbara grönsaksrätt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi