Hoppa till huvudinnehåll

Gelégodis med lingon och havtorn

Gelégodis med lingon och havtorn
Gelégodis med lingon och havtorn Bild: Svenska Yle/Strömsö gelegodis

I matlagning går det att improvisera men när det kommer till bakning är mängderna och temperaturerna viktigare. "Det är mer kemi" som Paul säger. Därför är en noggrann våg och termometer viktiga ingredienser då du vill ge dig i kast med det här läckra godisreceptet.

Ingredienser

Anvisningar: 

I matlagning går det att improvisera men när det kommer till bakning är mängderna och temperaturerna viktigare. "Det är mer kemi" som Paul säger. Därför är en noggrann våg och termometer viktiga ingredienser då du vill ge dig i kast med det här läckra godisreceptet.

Gör så här:

Mixa och passera lingon eller en blandning av havtorn och hjortron (hjortronen är där för att ge pektin åt purén). Mät upp 200g av purén. Blötlägg gelatinblad. Koka sirap, socker och vatten till 140°C. Tillsätt lingon- eller havtornspuré och koka till 120°C.

Det är viktigt att du inte använder några verktyg för att blanda ihop ingredienserna, eftersom sockret då lätt kristalliserar sig. Försök istället skaka kastrullen så att purén och gelatinet blandas ut.

Tillsätt gelatin och se till att vattnet rinner av ordentligt innan du lägger dem i kastrullen. Rör ut vodkan i vinsyran. Blanda vinsyran och vodkan i kastrullen.

Silipattmatta

Dosera upp i silipattmattor. Det går att använda plastburkar du har i köket men se till att de har mjuka kanter (fyll dem med max. 2cm gelé). Om du köper formar ska du se till att de är mjuka så att du lätt får ut godisarna då de är klara. Pudra direkt med strösocker ovanpå formarna (annars torkar ytan så att sockret inte fastnar). Låt stå i minst sex timmar i rumstemperatur tills gelén stelnat. Det kan ta över ett dygn. Tryck ur och rulla i strösocker.

Förvarade i plastlåda med tätslutande lock, håller de ungefär en månad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi