Hoppa till huvudinnehåll

Gotländsk saffranspannkaka

Safranspannkaka hälls upp i formen för att gräddas.
Safranspannkaka hälls upp i formen för att gräddas. Bild: YLE/Strömsö Strömsö (tv-program)

På Gotland har saffran importerats i sådana mängder att den nästan blivit en gotländsk krydda. För saffransälskaren är det här en gyllene efterrätt eller varför inte ett sätt att variera den traditionella risgrynsgröten på julafton.

Ingredienser

Anvisningar: 

På Gotland har saffran importerats i sådana mängder att den nästan blivit en gotländsk krydda. För saffransälskaren är det här en gyllene efterrätt eller varför inte ett sätt att variera den traditionella risgrynsgröten på julafton.
- Paul -

Gör så här:

Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form ca 22 cm i diameter. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 200°C ca 30 min.

Servera saffranspannkakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och punschmarinerade bär.

Punschmarinerade bär från sommaren

Blanda alla ingredienser och låt marinera, gärna i ett par dygn. Förvara i en tätslutande burk.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi