Hoppa till huvudinnehåll

Spenatwrap med paneerost och tandorisvamp

Om du inte orkar med alla delar av receptet, så blir det en bra wrap också utan svamp och utan paneer, vilket är en indisk färskost. Spenatkrämen är den enda viktiga ingrediensen. I bland lägger jag i tofu, när jag har det hemma.

Ingredienser

Anvisningar: 

Om du inte orkar med alla delar av receptet, så blir det en bra wrap också utan svamp och utan paneer, vilket är en indisk färskost. Spenatkrämen är den enda viktiga ingrediensen. I bland lägger jag i tofu, när jag har det hemma.

Tillagning:

1. Lägg alla ingredienserna till spenatkrämen i en mixer och mixa smeten slät.

2. Rensa svamparna, koka dem i 15 minuter. Efter att de har svalnat, skiva dem i tjocka bitar. Lägg alla ingredienserna till tandoorisvamparna, utom själva svamparna, i en mixer och kör till en slät smet. Lägg svamparna i smeten och låt dem marinera i 20 minuter.

3. Värm ugnen till 200°.

4. Hetta upp oljan för paneerosten i en stor teflonpanna. Lägg i spenatkrämen och vattnet och låt koka på medelvärme i 8-10 minuter eller tills krämen börjar tjockna. Lägg i paneer och lök och koka en minut till eller tills löken knappt börjar bli mjuk.

5. Trä under tiden de marinerade svamparna på spetten och lägg dem på ett oljat bakplåtspapper på en plåt och sätt in dem i ugnen. Stek i 20 minuter och vänd dem efter halva tiden. Lägg ner svamparna i paneer-röran då de är färdiga.

6. Sätt en femtedel av fyllningen i varje uppvärmd tortilla. Rulla ihop och skär itu diagonalt.

Paneerost

Paneer är en hemgjord osaltad ost. Osten är fräsch och konsistensen är fast och smulig. Paneer passar utmärkt till starkt kryddad mat.

Tillagning:

1. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull

2. Rör i yoghurt eller citronsaft då mjölken kokar. Håll mjölken varm på spisplattan och rör försiktigt om i kastrullen. Det hjälper mjölken att ysta sig. Det tar omkring en minut innan mjölken delar sig i ostmassa och vassla. Om det inte sker, lägg i resten av yoghurten och fortsätt att värma och röra.

3. Tag kastrullen av värmen.

4. Lägg en silduk eller en kökshandduk i ett durkslag och ställ det över en stor skål eller en kastrull. Häll ostmassan i durkslaget och låt den rinna av. Spola massan med lite kallt vatten. Kasta bort vasslan eller använd den till någonting annat.

5. Linda in osten i tyget och häng den till exempel över vattenkranen, så att vattnet kan droppa av i diskhon i cirka 20 minuter. Håll paketet relativt väl hoppackat och lägg det på ett rent arbetsbord. Ställ någonting tungt på osten i 30-40 minuter, eller tills den har blivit platt och fast. (Du kan till exempel använda en kastrull fylld med vatten som tyngd). Skär osten i kuber eller smula den, beroende på hur du vill använda den.

6. Förvara ost som du inte genast använder i vatten och övertäckt i kylskåpet. Du kan också frysa paneerost i en lufttät burk. Låt osten tina helt innan du använder den. Paneerosten är läcker överströdd med salt och nymalen peppar och ett stänk olivolja.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi