Hoppa till huvudinnehåll

Kinuskikräm med rabarberkompott à la Saxå Herrgård

Kinuskikräm är en tradition hemma hos Carl-Jan Granqvist på Saxå Herrgård. Krämen serveras med säsongens syrliga tillbehör, t ex färska bär eller rabarber. Kolakrämen har ryskt ursprung och härstammar från den legendariska grevefamiljen Kinuski. I desserten kan man ana nyanser av vanilj.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kinuskikräm är en tradition hemma hos Carl-Jan Granqvist på Saxå Herrgård.

Krämen serveras med säsongens syrliga tillbehör, t ex färska bär eller rabarber.

Kolakrämen har ryskt ursprung och härstammar från den legendariska grevefamiljen Kinuski.

I desserten kan man ana nyanser av vanilj.Kinuskikräm

Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och koka till en tjock massa.

Gör kulprovet; droppa massan i en kopp kallt vatten, bildas det en kula är kinuskin färdig.

Rör till sist i en klick kallt smör. Fyll i krämkoppar (portionsformar) och kyl väl några timmar. Servera med färska bär rabarberkompott eller andra syrliga ingredienser (se nedan).

Rabarberkompott

Skiva rabarbern i ca. halvcentimeter tjocka skivor. Lägg i en kastrull med socker, sirap och urskrapad vaniljstång + frön. Låt puttra tills det har tjocknat. Lyft ur vaniljstången.

Alternativt kan man välja andra tillbehör som har en viss syra. Man kan tänka sig hallon marinerade med apelsinskal och mörk rom. Rårörda lingon med vätskan avrunnen. Tärnade äpplen flamberade med calvados och råsocker, smaksatta med kanel och citron (zest + lite saft).

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi