Hoppa till huvudinnehåll

Skummig kräftsoppa med friterade abborrfiléer samt ädelostcreme

kräftor
kräftor Bild: YLE/Fred Wilén kräftskiva

Kräftsoppa är en av Michaels klassiker. Den här gången kryddas soppan med muskot. Inspirationen är hämtad från Gustafa Björklunds kokbok som vi hittade i kokboksmuseet i Grythyttan. En pikant liten krydda till en välsmakande soppa.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kräftsoppa är en av Michaels klassiker. En smakfull anrättning som också går att göra på djupfrysta kräftor även om färska förstås är att föredra. I alla fall ett bra sätt att få användning för överblivna kräftskal. Den här gången kryddas soppan med muskot. Inspirationen är hämtad från Gustafa Björklunds kokbok som vi hittade i kokboksmuseet i Grythyttan. En pikant liten krydda till en välsmakande soppa.

Skummig kräftsoppa med kräftstjärtar

Skummig kräftsoppa med kräftstjärtar

Skala kräftorna och lägg kräftstjärtarna åt sidan. Låt det vita vinet koka ihop med skal, grädde, lök, kummin och dillfrön tills hälften återstår.

Sila soppan och smaka av den med salt och peppar.

Vid servering, skumma upp soppan med en stavmixer, lägg kräftstjärtarna i tallrikarna och häll på soppan. Servera de friterade abborrfiléerna på fat bredvid tillsammans med en skål ädelostcreme som klickas i soppan vid servering.

Friterade abborrfiléer

Friterade abborrfiléer

Vänd fiskbitarna i vetemjölblandningen, sedan i lättvispat ägg och sist i ströbröd igen. Fritera abborrbitarna tills de fått en gyllenbrun färg, salta dem och servera genast.

Ädelostcreme

Ädelostcreme

Blanda ädelost och crème fraiche. Tillsätt finskuren dill och smaka eventuellt av med peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi