Hoppa till huvudinnehåll

Paneerost

Paneer är en hemgjord osaltad ost. Osten är fräsch och konsistensen är fast och smulig. Paneer passar utmärkt till starkt kryddad mat.

Ingredienser

  • 2 matsked (msk) olja- vegetabilisk
  • 100 milliliter (ml) vatten
  • 300 gram (g) paneerost
  • 0.5 st lök
  • 5 st tortilla- inrullade i aluminiumfolie och uppvärmda i ugnen i 5 minuter
  • 6 st spett- blötläggda i vatten i en halv timme
  • 250 gram (g) ost- Paneerost
  • 2 liter (l) mjölk- fet, Paneerost
  • 250 milliliter (ml) färsk yoghurt- eller 2 tsk citronsaft
Anvisningar: 
Paneerost

Paneer är en hemgjord osaltad ost. Osten är fräsch och konsistensen är fast och smulig. Paneer passar utmärkt till starkt kryddad mat.

Tillagning:

1. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull

2. Rör i yoghurt eller citronsaft då mjölken kokar. Håll mjölken varm på spisplattan och rör försiktigt om i kastrullen. Det hjälper mjölken att ysta sig. Det tar omkring en minut innan mjölken delar sig i ostmassa och vassla. Om det inte sker, lägg i resten av yoghurten och fortsätt att värma och röra.

3. Tag kastrullen av värmen.

4. Lägg en silduk eller en kökshandduk i ett durkslag och ställ det över en stor skål eller en kastrull. Häll ostmassan i durkslaget och låt den rinna av. Spola massan med lite kallt vatten. Kasta bort vasslan eller använd den till någonting annat.

5. Linda in osten i tyget och häng den till exempel över vattenkranen, så att vattnet kan droppa av i diskhon i cirka 20 minuter. Håll paketet relativt väl hoppackat och lägg det på ett rent arbetsbord. Ställ någonting tungt på osten i 30-40 minuter, eller tills den har blivit platt och fast. (Du kan till exempel använda en kastrull fylld med vatten som tyngd). Skär osten i kuber eller smula den, beroende på hur du vill använda den.

6. Förvara ost som du inte genast använder i vatten och övertäckt i kylskåpet. Du kan också frysa paneerost i en lufttät burk. Låt osten tina helt innan du använder den. Paneerosten är läcker överströdd med salt och nymalen peppar och ett stänk olivolja.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi