Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsstekt chilikyckling

Utmärkt mat att plocka i sig med händerna, till exempel då ni bänkar er framför tv:n för att se favoritfilmen.

Ingredienser

  • 1 st ingefära- skalad och grovt hackad, Till marinaden
  • 3 st chili- skurna i halvor, urkärnade, Till marinaden
  • 1 tesked (tsk) salt- Till marinaden
  • 1 tesked (tsk) garam masala- Till marinaden
  • 1 matsked (msk) citronsaft- Till marinaden
  • 2 matsked (msk) olja- Till marinaden
  • 800 gram (g) kyckling- Till kycklingen
  • 3 matsked (msk) olja- vegetabilisk,Till kycklingen
  • salt- Till kycklingen
  • svartpeppar- Till kycklingen
  • 0.5 tesked (tsk) kummin- Till kycklingen
  • 4 skiva bröd- smulad i mixer, Till kycklingen
  • 2 st ägg- uppvispade, Till kycklingen
  • 1 st citron- Till kycklingen
Anvisningar: 

Utmärkt mat att plocka i sig med händerna framför tv:n. Men observera att kycklingen ska marineras över en natt.

Tillagning:

1. Till marinaden: Blanda alla ingredienser väl i en skål. Lägg i kycklingbitarna och se till att varje bit blir vältäckt av marinaden. Täck över skålen med plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten. Låt kycklingen bli rumsvarm innan du steker den.

2. Värm ugnen till 225°.

3. Häll oljan på ett stort ugnssäkert fat eller en plåt. Det ska vara så stort att kycklingbitarna ryms i ett lager. Värm oljan högt uppe i ugnen i 15 minuter, så att den blir het. (Du kan också steka kycklingen direkt på ett inoljat bakplåtspapper på en plåt)

4. Blanda salt, svartpeppar, kummin och brödsmulor. Tag kycklingen ur marinaden, låt onödig marinad droppa av och rulla varje bit i brödsmulorna. Se till att kycklingbitarna är panerade på alla sidor.

5. Doppa kycklingbitarna i uppvispat ägg och panera därefter i ännu ett lager av brödsmulor. Lägg dem på plåten i den uppvärmda oljan och stek i 20 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 200°. Vänd kycklingbitarna och stek ännu i 15 till 25 minuter, tills de är genomstekta (Ju större bitar, desto längre tid).

6. Placera kycklingen på ett serveringsfat, skär citronen i klyftor och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi