Hoppa till huvudinnehåll

Lammbringa med blomkål och brynt smör

Torsten Vildgaard (souschef på restaurang NOMA) bjuder här på gourmetmat för hemmabruk. All mat med finess kräver lite småpyssel men speciellt svårt är det här inte.

Ingredienser

Anvisningar: 


Hur många gånger har man inte slängt en stor del av blomkålen? Nu är det slut på det för här används nämligen hela huvudet utom de gröna bladen. Välavvägda och rena smaker och en läcker presentation. Speciellt rekommenderas de smörstekta blomkålsbuketterna.

Lammbringa

Gnid in lammbringan med mald kummin, salt och enbär.
Lägg lammbringan på en plåt och ovanpå den en annan plåt med en extra tyngd så att bringan plattas till. Salta och peppra. Stek i ugn på 140 °C i 2 timmar och 20 minuter.

Låt lammbringan svalna mellan plåtarna och skär den sedan i avlånga bitar. Bryn bitarna på ena sidan och glasera med kycklingglace.

Blomkål på 3 sätt:

Stjälkar

Ta en blomkål med stjälkar. Tillred smörkrämen genom att röra ihop lite kokande vatten i mycket smör tills det blir en kräm. Skala blomkålsstjälkarna och koka i smörkrämen i två minuter.
Krydda med timjan och använd fler örter som dekoration.

Blomkålsbuketter

Ta 5 stora blomkålsbuketter och fräs dem i smör och timjan tills de mjuknat och fått en gyllene färg.

Skivad blomkål

Skiva en färsk blomkålsbukett mycket tunt med mandolin eller rivjärn och sätt i isvatten.

Sås

Blanda ingredienserna och smaka av med vinäger.

Servera de brynta bitarna av lammet med blomkål tillredd på 3 olika sätt.

Restaurang Noma valdes till världens bästa restaurang ett halvt år efter att Michael och Matias hade besökt restaurangen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi