Socker används ofta i bengaliska recept. Ofta ännu mera än i den här curryn. Jag har slutat att använda färsk kokosnöt i mina recept. Torkade kokosflingor är så mycket lättare att använda. Men har du tid så blir det godare med färsk kokosnöt.
Ingredienser
- 1.2 liter (l) vatten
- 250 gram (g) chana dal- bengaliska kikärtslinser
- 0.5 tesked (tsk) gurkmeja
- 1.5 tesked (tsk) koriander- mald
- salt
- 2 tesked (tsk) socker
- 2 matsked (msk) senapsolja
- 5 st kardemummakapslar- gröna
- 1 tesked (tsk) kumminfrön
- 5 st kryddnejlika
- 1 st kanelstång
- 0.5 tesked (tsk) senapsfrön- bruna
- 2 st röd chili- torkade
- 2 st lagerblad
- 3 matsked (msk) kokosflingor
Jag har slutat att använda färsk kokosnöt. Torkade kokosflingor är så mycket lättare att använda. Men har du tid så blir det godare med färsk kokosnöt.
Tillagning:
1. Koka upp vatten, kikärtslinser och gurkmeja i en kastrull. Låt koka i omkring en timme, eller tills linserna är mjuka. Tillsätt vatten vid behov.
2. Rör i koriander, garam masala, salt och socker efter smak. Låt koka tills linserna är mycket mjuka och börjar gå sönder.
3. Hetta upp olja eller smör i en liten stekpanna. Stek kardemummakapslar, kummin, kryddnejlikor, kanel, senapsfrön, chili och lagerblad i 30 sekunder. (Var försiktig för fröna kan sprätta lite) Tillsätt kokosnöt och rör i blandningen tills den blir gyllenbrun.
4. Häll kryddblandningen i linsgrytan, rör om, fördela på 4 tallrikar och servera.