Hoppa till huvudinnehåll

Krämig lins och risrätt (khicheri)

Khicheri görs av ris och linser. Jag brukar använda brunt basmatiris och gröna linser, men vanligen används vitt ris och egentligen vilka linser som helst.

Ingredienser

Anvisningar: 

Khicheri görs av ris och linser. Jag brukar använda brunt basmatiris och gröna linser, men vanligen används vitt ris och egentligen vilka linser som helst. Om du har mycket tid kan du göra ghee själv. Använd annars smör.

Tillagning:

1. Blötlägg ris och linser i en stor kastrull med vatten i 30 minuter.

2. Smält ghee i en stor teflonpanna. Tillsätt kummin och stek i 20 sekunder, tills fröna har fått färg och deras arom har frigjorts. Rör i löken och stek tills den har blivit mjuk.

3. Tillsätt chili, ingefära, vitlök och salt och stek i en minut innan du lägger i riset och linserna som du har silat, gurkmeja och vatten. Låt koka upp innan du sänker värmen och låter det badda på svag värme tills riset och linserna är mjuka. Det här borde ta omkring 20 minuter. (Använd samma metod om du använder brunt ris, men koka ris och linser i 40 minuter, med lite mer vatten)

4. När det är färdigt, rör i garam masala och färskmald svartpeppar och servera.

Ghee:

Det här är ett slags klarerat smör som används i det indiska köket. Smöret smälts långsamt, kokas in och får en nötaktig karamelliknande smak. Det här gör också att smöret håller längre och att det inte bränns lika lätt.
Att tillverka äkta ghee är tidsödande.

Ett recept på Ghee

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi