Hoppa till huvudinnehåll

Söt saffransyoghurt (shrikand)

Smaksättningen av shrikand varierar från recept till recept. Ibland används bara mandel, ibland pistagenötter och mandel. Några kockar smaksätter shrikand med avrunnet mangomos. Nästan alla recept innehåller saffran och kardemumma.

Ingredienser

Anvisningar: 

Smaksättningen av shrikand varierar från recept till recept. Ibland används bara mandel, ibland pistagenötter och mandel. Några kockar smaksätter shrikand med avrunnet mangomos. Nästan alla recept innehåller saffran och kardemumma.

Tillagning:

1. Fodra ett stort durkslag med ett dubbelt lager av hushållspapper. Placera durkslaget över en skål och häll i yoghurten. Ställ i kylskåpet tills yoghurten har runnit av. Det tar åtminstone 5-6 timmar.

2. Hetta upp lite mjölk i en liten kastrull. Häll 2 msk av den varma mjölken i en liten skål och smula ner saffran i mjölken. Låt saffranet ligga i blöt i mjölken i omkring 10 minuter. Använd baksidan av en sked för att ytterligare mosa saffranet i mjölken.

3. Tag ut yoghurten ur kylskåpet (kasta bort vätskan som har runnit ut). Sikta ner florsockret i yoghurten, tillsätt saffran och mjölk och mald kardemumma. Täck över och ställ en stund i kylskåpet.

4. Till serveringen: Skeda upp yoghurten i fyra skålar och dekorera med nötter, mandelspån, silverblad och kärnor av granatäpple.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi