Hoppa till huvudinnehåll

Pankofriterad havskräfta med glaserade morötter samt apelsinsmörsås

Det finns få rätter som klarar 10 år på matlistan men detta är en av dem. Pankofriterade havskräftor är en klassiker på restaurang Fond där Michael inledde sin kockkarriär. Havskräftorna går att byta ut mot bitar av fiskfiléer t.ex. gös eller abborre.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det finns få rätter som klarar 10 år på matlistan men detta är en av dem. Pankofriterade havskräftor är en klassiker på restaurang Fond där Michael inledde sin kockkarriär. Havskräftorna går att byta ut mot bitar av fiskfiléer t.ex. gös eller abborre.

Skala havskräftorna råa. Salta och peppra stjärtarna och låt dem dra i 10 minuter. Mjöla och doppa sedan stjärtarna i det uppvispade ägget och sedan i ströbrödet.
5 minuter innan servering läggs panerade kräftor na ner i oljan och friteras frasiga i 180º.

I en rostfri kastrull med smör läggs det gula av skalet från apelsinen med hackad schalottenlök. Låt fräsa utan att ta färg. Slå på vatten, vinäger och saften från apelsinen. Låt koka upp och sedan sjuda i några minuter. Häll då i grädden och låt sjuda ytterligare några minuter. Mixa såsen slät med hjälp av en mixer. Vid slutet av mixningen läggs smöret och apelsinoljan i. Sila såsen genom finmaskig sil och smaka av med salt och peppar samt mer syra om så krävs.

Koka morötterna i lättsaltat vatten tills dom är genomkokta. Låt dom rinna av väl. Värm dem sedan i smör i en kastrull. Smaka av med rikligt av svartpeppar och salt.

Michael och Matias med Stefan Karlsson i restaurang Fond
Michael och Matias med Stefan Karlsson (i mitten) i restaurang Fond

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi