Hoppa till huvudinnehåll

Jaggery-valnötter

Jaggery är ett oraffinerat, mörkt, hårt socker som säljs i block. Det kallas också indiskt råsocker. Om det finns olika varianter så rekommenderas i allmänhet det hårdaste.

Ingredienser

  • 100 gram (g) jaggery- hackad eller krossad
  • 50 gram (g) valnötter- halvor utan skal
Anvisningar: 

Jaggery är ett oraffinerat, mörkt, hårt socker som säljs i block. Det kallas också indiskt råsocker. Om det finns olika varianter så rekommenderas i allmänhet det hårdaste.

Tillagning:

1. Lägg jaggery i en liten stekpanna och hetta upp försiktigt och låt sockret smälta. Rör ofta om i pannan.

2. Tillsätt valnötshalvor och rulla runt dem i smält jaggery tills de är helt täckta.

3. Bred ut valnötterna på ett bakplåtspapper eller på en oljad tallrik. Gör det snabbt innan sockret börjar blir hårt. Ställ stekpannan på spisen i några sekunder om det hårdnar innan du fått valnötterna ur pannan. Låt de karamelliserade nötterna bli kalla och bryt dem sedan i bitar.

4. Förvara jaggery-nötterna i en lufttät burk. Servera som godis eller krossa dem över desserter eller yoghurt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi