I denna curry används två lite mer ovanliga kryddor som du kan hitta i asiatiska affärer. Nigellafrön har en mild lite nötaktig, men pepprig smak. De kan med fördel rostas innan du använder dem. Då framhävs smaken. De passar också bra i grönsaksrätter och bröd. Tamarindpasta görs av en tropisk frukt och används för att ge en lite syrlig smak åt asiatiska curryrätter. Man kan eventuellt ersätta tamarindpasta med citron.
Ingredienser
- 800 gram (g) lamm- benfritt, t ex bog Till marinaden
- 1 tesked (tsk) gurkmeja- Till marinaden
- 1 tesked (tsk) fänkål- Till marinaden
- 1 tesked (tsk) garam masala- Till marinaden
- 1 matsked (msk) vita vallmofrön- Till marinaden
- salt- Till marinaden
- 3 klyfta vitlök- Till marinaden
- 1 matsked (msk) ingefära- Till marinaden
- 1 st lök- Till marinaden
- 2 st tomat- Till marinaden
- 3 matsked (msk) olja- Till curryn
- 0.75 tesked (tsk) nigellafrön- Till curryn
- 1 tesked (tsk) spiskummin- Till curryn
- 500 milliliter (ml) vatten- Till curryn
- 7 st chili- korta gröna, Till curryn
- 3 matsked (msk) tamarindpasta- Till curryn
- 2 bunt koriander- blad och stjälkar, Till curryn
Tillagning:
1. Till marinaden: Lägg alla ingredienser till marinaden (utom lammköttet) i en mixer och mixa till en slät smet.
2. Häll marinaden i en skål, lägg i lammköttet och låt marinera i många timmar, gärna över natten.
3. Till curryn: Hetta upp 2 mask olja i en stor gryta, lägg i nigellafrön och spiskummin och låt steka under omröring i omkring 30 sekunder, eller tills spiskumminfröna börjar bli bruna.
4. Lägg i det marinerade lammköttet och låt koka över medelvärme i 12-14 minuter. Rör ofta i grytan. Smaka av för att kontrollera att kryddorna har blivit mjuka.
5. Tillsätt vatten och låt koka upp. Sänk därefter värmen, sätt lock på grytan och låt sjuda i 35-40 minuter eller tills lammköttet är mjukt. Titta in i grytan med jämna mellanrum, rör om och tillsätt vatten om det ser för torrt ut.
6. Hetta upp resten av oljan i en liten stekpanna då lammgrytan har kokat halva tiden. Stek de gröna chilifrukterna i två minuter och rör ofta om. Häll dem sedan i lammcurryn.
7. Tag locket av lammgrytan när lammet är mjukt och rör i tamarindpastan. Smaka av och korrigera kryddningen. Häll i mer vatten om det behövs och strö i koriander. Servera med naan-bröd och ris.