Hoppa till huvudinnehåll

Lammcurry med grön chili

I denna curry används två lite mer ovanliga kryddor som du kan hitta i asiatiska affärer. Nigellafrön har en mild lite nötaktig, men pepprig smak. De kan med fördel rostas innan du använder dem. Då framhävs smaken. De passar också bra i grönsaksrätter och bröd. Tamarindpasta görs av en tropisk frukt och används för att ge en lite syrlig smak åt asiatiska curryrätter. Man kan eventuellt ersätta tamarindpasta med citron.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillagning:

1. Till marinaden: Lägg alla ingredienser till marinaden (utom lammköttet) i en mixer och mixa till en slät smet.

2. Häll marinaden i en skål, lägg i lammköttet och låt marinera i många timmar, gärna över natten.

3. Till curryn: Hetta upp 2 mask olja i en stor gryta, lägg i nigellafrön och spiskummin och låt steka under omröring i omkring 30 sekunder, eller tills spiskumminfröna börjar bli bruna.

4. Lägg i det marinerade lammköttet och låt koka över medelvärme i 12-14 minuter. Rör ofta i grytan. Smaka av för att kontrollera att kryddorna har blivit mjuka.

5. Tillsätt vatten och låt koka upp. Sänk därefter värmen, sätt lock på grytan och låt sjuda i 35-40 minuter eller tills lammköttet är mjukt. Titta in i grytan med jämna mellanrum, rör om och tillsätt vatten om det ser för torrt ut.

6. Hetta upp resten av oljan i en liten stekpanna då lammgrytan har kokat halva tiden. Stek de gröna chilifrukterna i två minuter och rör ofta om. Häll dem sedan i lammcurryn.

7. Tag locket av lammgrytan när lammet är mjukt och rör i tamarindpastan. Smaka av och korrigera kryddningen. Häll i mer vatten om det behövs och strö i koriander. Servera med naan-bröd och ris.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi