Vissa recept på naan innehåller jäst, andra bakpulver och jäst och det här är den enklaste varianten som bakas enbart med bakpulver. Hur bröden egentligen ska gräddas i våra vanliga ugnar är ett frågetecken. Endel sätter ugnen på maximum, andra använder grill och medelvarm ugn.
Ingredienser
- 250 gram (g) vetemjöl
- 2 tesked (tsk) socker
- 0.5 tesked (tsk) salt
- 0.5 tesked (tsk) bakpulver
- 120 milliliter (ml) mjölk
- 2 matsked (msk) olja- vegetabilisk
- solrosfrön- Till garneringen
- sesamfrön- Till garneringen
- vitlök- Till garneringen
- färsk koriander- Till garneringen
Vissa recept på naan innehåller jäst, andra bakpulver och jäst och det här är den enklaste varianten av naan som bakas enbart med bakpulver. Hur bröden egentligen ska gräddas i våra vanliga ugnar är ett frågetecken. Några kockar sätter ugnen på maximum, andra använder grill och medelvarm ugn.
Tillagning:
1. Till degen. Sikta mjölet i en skål. Tillsätt socker, salt och bakpulver. Blanda mjölk och olja i en annan skål.
2. Gör en grop mitt i mjölblandningen och häll vätskan i den. Blanda ihop degen. Börja arbeta från mitten genom fylla på med mjöl från kanterna ända tills det blir en smidig, lös deg. Knåda den väl i 8-10 minuter. Tillsätt mjöl om den känns för kladdig.
3. Lägg degen i en inoljad skål, täck med en fuktig handduk och lämna den på ett varmt ställe i åtminstone en timme eller tills den har blivit dubbelt så stor. Knåda då ihop den och gör fem bollar av den.
4. Hetta upp grillen i ugnen till medelstark värme. Ställ in en plåt klädd med ett kraftigt bakplåtspapper i den varma ugnen.
5. Kavla ut degbollarna till rätt tunna, avlånga bröd. Tag ut den heta plåten, placera bröden på den och grädda eller grilla dem i 1-2 minuter eller tills de är lätt bruna. Pensla bröden med smör och servera dem heta.