Hoppa till huvudinnehåll

Runebergstårta - Runebergs bakelse

Runebergstårtor.
Runebergstårtor. Bild: Yle/Marica Hildén bakelser

Runebergstårtan började bakas av gästgivaren och sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå på 1840-talet och hörde till skaldens favoritbakverk. I Fredrika Runebergs receptbok finns däremot receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse.

Ingredienser

Anvisningar: 

Runebergstårtan började bakas av gästgivaren och sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå på 1840-talet och hörde till skaldens favoritbakverk. Fredrik Ekbergs bageri i Helsingfors var det första som marknadsförde tårtor med Runebergs namn redan år 1865, under skaldens livstid.

I Fredrika Runebergs receptbok finns däremot receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse. Bakelsen, som delvis avviker från den traditionella Runebergstårtan, består av en mördeg utan bakpulver och gräddas i runda bleckplåtsformar utan botten. Om formen som används är hög och cylinderformad har den färdiga bakelsen samma form som dagens Runebergstårta.

Gör så här:

"Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tortor. Urtages med runda bläckformer utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, tills de bli ljusbruna, hvarpå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den rå skifvan blir under och den gräddade på, hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan, allt ini formen. Smörjes med äggula och sättes åter i ugnen."

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi