Hoppa till huvudinnehåll

Citronris

Den här risrätten från södra Indien passar bra med fisk, skaldjur och grönsaker. Curryblad används ofta i den här delen av landet. Lyckas du komma över en knippe färska curryblad, så går det bra att torka dem du inte genast behöver. Lägg dem på ett värmeelement, på en ren kökshanduk. Förvara de torra bladen i en lufttät burk.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Hetta upp oljan i en stor teflonpanna. Lägg i senapsfrön och frön av bockhornsklöver, chana dal, urad dal och chilifrukter. Stek under omrörning tills de är lätt brynta.

2. Tillsätt ingefära, mald gurkmeja, jordnötter, curryblad och salt efter smak. Stek i omkring 40 sekunder.

3. Rör i citronsaften och stek i ytterligare 1 minut innan du rör i riset. Stek under omrörning tills riset är varmt. Var försiktig så att risgrynen inte faller sönder.

4. Lägg upp riset på tallrikar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi