Hoppa till huvudinnehåll

Havtornscurd (ur Jan Hedhs kokbok Sylt och marmelad)

Jan Hedhs kokbok Sylt och marmelad är konserverarens bibel. Anki Lindeman har den i sitt digra kokboksbibliotek med hundratals andra böcker.

Ingredienser

Anvisningar: 

Använd inte koppargryta när du gör curd för då blir den grön. Att använda enbart äggula och att skira smöret gör att vattenhalten i den färdiga curden blir längre, vilket ger mycket bättre hållbarhet jämfört med om hela ägget och obehandlat smör används.

Gör så här:

1. Vispa äggulan och sockret luftigt i ca 5 minuter.

2. Tvätta citronerna och riv av skalet på den ena citronen med den fina sidan på rivjärnet.

3. Pressa saften av citronerna och mät upp saften.

4. Koka upp smöret och låt bottensatsen sjunka.

5. Häll över i en kastrull utan att bottensatsen följer med. Tillsätt citronsaft och havtornspuré och det rivna citronskalet och koka upp. Häll alltsammans över de vispade äggulorna och blanda väl.

6. Häll tillbaka i grytan och låt sjuda under omrörning till en tjock kräm.

7. Passera genom en chinoise.

8. Häll genast upp på steriliserade burkar och skruva på locken med en gång. Vänd burkarna upp och ner.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi