Hoppa till huvudinnehåll

Michaels improviserade fiskförrätter med gädda och mört

Mycket av den mat som görs i Mat så in i Norden är experimentell och skapas på ort och ställe. Oftast vet vi nämligen inte exakt vilka råvaror vi har att tillgå när vi kommer fram. I Vasa skärgård fick vårt fiskafänge avgöra menyn, det blev gädda, mört och abborre som skulle kockas.

Ingredienser

  • 4 st gäddfilé- à 150g, Gravad gäddfilé med garnityr
  • 1 matsked (msk) salt- Gravad gäddfilé med garnityr
  • 1 matsked (msk) socker- Gravad gäddfilé med garnityr
  • 5 st vitpepparkorn- krossade, Gravad gäddfilé med garnityr
  • 1 matsked (msk) dill- finskuren, Gravad gäddfilé med garnityr
  • havtornscurd- Gravad gäddfilé med garnityr
  • tomat- konserverade, Gravad gäddfilé med garnityr
  • 400 gram (g) mörtfilé- Mörtfiléer
  • 2 st morot- Mörtfiléer
  • 1 deciliter (dl) ättika- Mörtfiléer
  • 2 deciliter (dl) socker- Mörtfiléer
  • 4 deciliter (dl) vatten- Mörtfiléer
  • 2 matsked (msk) salt- Mörtfiléer
  • kryddpeppar- Mörtfiléer
  • lagerblad- Mörtfiléer
  • gul lök- Mörtfiléer
  • 2 st äggula- Hollandaise
  • 1 matsked (msk) vinäger- Hollandaise
  • 2 deciliter (dl) smör- skirat, Hollandaise
Anvisningar: 


Mycket av den mat som görs i Mat så in i Norden är experimentell och skapas på ort och ställe. Oftast vet vi nämligen inte exakt vilka råvaror vi har att tillgå när vi kommer fram. I Vasa skärgård fick vårt fiskafänge avgöra menyn, det blev gädda, mört och abborre som skulle kockas. Abborre kan väl alla tillreda men hur skulle det bli med mörten och gäddan? Efter en stunds övervägande kom Michael på dessa två förrätterna. T.o.m. kocken själv var otroligt imponerad av sina improviserade skapelser.

Gravad gäddfilé med  garnityr


Gravad gäddfilé med garnityr

Gädda vår mest underskattade fisk… här i en gravad version. Havtornscurden är ett trevligt tillskott men det går fint också utan den.

Grava gäddfiléerna i salt, socker, vitpeppar och dill. Lägg den under press och låt ligga några timmar. Skär gäddfilén i tunna skivor och skivorna i mindre bitar, smaka av. Pensla havtornscurd och creme fraiche i botten, lägg konserverad eller färsk tomat på och lämplig mängd gravad gädda . Garnera med gurktärning och krutonger

Sotade inkokta mörtfiléer med kokt morot samt hollandaise

Att rulla fisk eller kött i aska är en genväg till grillsmak speciellt om man har satt grillen i vinterförvaring. Dessutom är det ett roligt sätt att presentera maten som man kan överraska gästerna med. Förbered dig på smårökigt kök en stund.

Börja med att sota purjolöken. Skär ner den i mindre bitar. Sota den i ugnen på 200° tills den blir svart.

Skala morötterna och skär i bitar. Koka morotsbitarna i ättika, socker, vatten, salt, kryddpappar, lagerblad och skalad lök i bitar. När de är klara, ta upp morotsbitarna ur lagen. Häll den kokheta lagen på mörtfiléerna. När mörtfiléerna är klara, ta upp dem ur vätskan.. Rulla fiskfiléerna i purjolökssotet och lägg upp på morotsstavarna på tallriken. Toppa med hollandaise och garnera med ruccola.

Sotade inkokta mörtfiléer med kokt morot samt hollandaise


Hollandaise

Värm äggulorna och vinägern under omrörning tills det blir fluffigt. Häll sedan i smöret lite i sänder under omröring. Smaka av med salt och peppar. Görs helst på vattenbad.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi