Hoppa till huvudinnehåll

Svamppilaff

Hela, färska kryddor ger god smak, men har du inga hemma så går det bra att krydda med en rågad matsked garam masala som du lägger ner i pilaffen tillsammans med svampen. Om du inte har tillgång till färsk svamp kan du använda torkad, men tag då bara halva mängden och blötlägg svampen i hett vatten i omkring 20 minuter. Sila svampen och låt den rinna av väl innan du steker den.

Ingredienser

Anvisningar: 

Hela, färska kryddor ger god smak, men har du inga hemma så går det bra att krydda med en rågad matsked garam masala, som du lägger ner i pilaffen tillsammans med svampen. Om du inte har tillgång till färsk svamp kan du använda torkad, men tag då bara halva mängden och blötlägg svampen i hett vatten i omkring 20 minuter. Sila svampen och låt den rinna av väl innan du steker den.

Tillagning:

1. Hetta upp oljan i en stor teflonkastrull. Lägg i de hela kryddorna och låt steka i 20 sekunder. Lägg därefter i lök och nötter. Var försiktig, för det kan stänka lite. Stek i omkring 4-5 minuter eller tills löken är mjuk och börjar bli brun i kanterna.

2. Tillsätt svamp, vitlök och salt och fräs över stark värme i 4-5 minuter. Sila riset som du har haft i blöt och häll det i kastrullen. Tillsätt 390 ml vatten, låt koka upp, sätt locket på kastrullen och sänk värmen. Låt koka på svag värme i tio minuter.

3. Kontrollera att riset är kokt. Om inte - låt det stå på plattan lite till. Tag av värmen, lyft av locket och låt lite vatten ånga bort om pilaffen verkar vara för våt. Rör sedan försiktigt ner citronsaft, smaka av och korrigera kryddningen om det behövs.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi