Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsstekt honungslamm

Den här lammrätten är lätt kryddig och smakar citron, men då man tar första tuggan känns den aningen söt. Honung och citron är en fantastisk kombination och kryddorna förstärker effekten. Lamm tar alltid lång tid att tillaga och det är också viktigt att låta lammet marinera tillräckligt länge.

Ingredienser

Anvisningar: 

Den här lammrätten är lätt kryddig och smakar citron, men då man tar första tuggan känns den aningen söt. Honung och citron är en fantastisk kombination och kryddorna förstärker effekten. Lamm tar alltid lång tid att tillaga och det är också viktigt att låta lammet marinera tillräckligt länge.

Tillagning:

1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en mixer eller i en matberedare.

2. Skär djupa, regelbundna skåror tvärs över hela lammläggen med en kort, vass kniv. Gnid in marinaden. Se till att den också tränger in i alla de djupa skårorna. Lägg lammet med marinaden i en plastpåseoch ställ in det i kylskåpet i åtminstone 6-8 timmar. Bäst blir det om du låter det marinera i 24 timmar.

3. Till honungspenslingen: Blanda 70 g av mandeln med yoghurten och hälften av honungen i en mixer. Kör till en smet. Tag ut lammet ur kylskåpen och ur plastpåsen. Gnid köttet med honungsblandningen och ställ åter in lammet i kylskåpet, helst i 2 timmar eller åtminstone i 30 minuter.

4. Värm ugnen till 225°. Stick en stektermometer i lammets tjockaste del. Lägg in lammet på ett galler, med en plåt under. Låt steka i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 180° och låt steka i ytterligare 1 timme och 40 minuter, eller tills köttsaften är lätt rosa när du skär i köttet. Pensla köttet med 20-30 minuters mellanrum.

5. Strö över resten av mandelspånen och droppa över honungen som finns kvar. Ställ in i ugnen och stek i 10 minuter. Kontollera att köttet är färdigt. Termometern visar då 130-150°. Ju högre temperatur, desto mer stekt är köttet.

6. Tag ut lammet ur ugnen. Täck med aluminiumfolie och låt vila i 15 minuter. Servera skyn som runnit ner på bakplåten i en såsskål. Skumma eventuellt bort fett. Servera lammet med ugnsbakade potatisar och grönsaker du tycker om.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi