Hoppa till huvudinnehåll

Bräserad grisnacke med öl, äpple och honung och escabeche på paprika med crème på rökt ost

Saftigare än det här blir inte gris. Ölen får gärna vara mörk med lite sötma. Perfekt mat för en slowfood söndag.

Ingredienser

Anvisningar: 
Bräserad grisnacke med öl, äpple och honung

Saftigare än det här blir inte gris. Ölen får gärna vara mörk med lite sötma. Perfekt mat för en slowfood söndag.

Ställ ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om på hög värme i en stekpanna och lägg över det i en ugnsfast form med höga kanter. Lägg med alla andra ingredienser utom smöret i ugnsformen och täck med aluminiumfolie. Bräsera grisköttet i ugnen minst 2,5–3 timmar. Ta ut köttet och sila över vätskan i en kastrull. Koka ihop vätskan tills en tredjedel kvarstår och rör sedan i smöret. Smaka av såsen och servera med bitar av det bräserade köttet.

Servera med honungsbakta rotfrukter.

Bräserad grisnacke med escabeche och crème på rökt ost

Escabeche på paprika

Escabeche på paprika är ett fantastiskt tillbehör till all sorts kött. Det är en sötsur helhet som passar bra med den krämiga osten. En av våra verkliga höjdarupplevelser under matresan!

Börja med att skålla paprikorna i ugn, skala dem, kärna ur och tärna fruktköttet. Smält sockret i en liten kastrull tills det karamelliseras. Häll i rödvinsvinäger och koka ihop till en balanserad sötsur smak. Tillsätt paprikatärningar, finhackad schalottenlök, timjan och lagerblad. Låt sjuda i två minuter. Låt escabechen svalna långsamt och servera kall.

Crème på rökt ost
Blanda samman rökt ost och grädde i en skål. Smaksätt med rivet citronskal, citronsaft, salt, socker och malen peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi