Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakade ankbröst

Ankbröst är idag allmängods i många affärer. Gott kött som är relativt enkelt att tillreda.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ankbröst är idag allmängods i många affärer. Gott kött som är relativt enkelt att tillreda. Fettkappan ger mycket smak åt köttet. Men det måste stekas ordentligt så att det blir krispigt. Här steks ankan i ugn och anklåren kokas i ankfett.

Gör så här:

Koka ankfett, anklår, färska örter och två skalade vitlöksklyftor ca tre timmar.

Kryssa skinnet på ankbrösten med en vass kniv, gnid in ankbrösten med salt och peppar. Skala den gula löken, äpplen, morötterna, rotsellerin och resten av vitlöken. Skär i bitar och lägg i bottnen på en ugnsform. Salta. Lägg ankbröstet på grönsakerna. Baka i ugn på 175°, gärna lite högre uppe i ugnen så skinnet får en krispig yta. När ankbrösten nästan är klara (ca 56 graders inre temperatur om man vill ha den rosa, 60 grader för well done) ta ut formen och lägg ankbrösten åt sidan i lite folie. Häll grönsakerna och eventuellt spad som bildats från ankbrösten i en kastrull och koka upp. Häll i grädde och koka till en simmig konsistens. Mixa och sila sedan såsen och smaka upp såsen med salt och peppar.

Ta upp anklåren ur fettet när det kokat klart. Plocka köttet och sila och ta tillvara ankfettet. Skala potatis och lägg i en ugnsfast form, tillsätt lite ankfett, salt och peppar. Baka potatisen på 200°. Stek köttet från anklåret, bönor och strandbetsbladen i lite ankfett. Smaka av ragun med salt och peppar.

Lägg upp ragun på tallriken. Placera ankbröstet på toppen och ringla såsen över. Servera med potatis och lite extra sås i en skål.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi