Hoppa till huvudinnehåll

Chokladtryffel smaksatt med fläderblomssaft

Av fläderblomman görs god saft.
Av fläderblomman görs god saft. Av fläderblomman görs god saft. Bild: YLE/Public domain sambucus nigra

Janna Wahlberg var förberedd på ett tomt kylskåp när hon ringde på hos Anna-Lena Laurén som kommit hem från Moskva kvällen innan. Ingredienserna till chokladtryffel hade Janna med sig för säkerhets skull, men fläderblomssaften hittade hon i Anna-Lenas kylskåp. En sammetslen konsistens kombinerad med stark choklad- och fräsch fläderblomssmak - mums!

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Skär chokladen riktigt fint.
2. Koka upp grädde, honung, fläderblomssaft och den uppskurna vaniljstången.
3. Plocka bort vaniljstången och sätt den hackade chokladen i en bunke. Häll grädden över chokladen under omrörning, rör tills chokladen har smultit.
4. Tillsätt sedan smöret i små bitar och fortsätt röra om tills smöret har smultit.
5. Häll smeten i en form eller på en tallrik. Låt stå i rumsvärme (ca 20 minuter) tills den stelnat så pass att chokladen går att spritsa eller klicka med en sked.
6. Gör små klickar av chokladen på bakplåtspapper.
7. Lägg chokladklickarna i kylskåpet i ca 10 min så att de stelnar lite till.
8,. Täck händerna med kakao och rulla till bollar.

Tryffeln håller ca 10 dagar på svalt och torrt ställe.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi