Hoppa till huvudinnehåll

Renfilé från Salla med enbärssås och mandelpotatispuré

Bland det godaste vi ätit av ren. Crepinette är köksfranska och betyder att något rullas in i lämplig kreatursmage... Diverse kreatursmagar är ju inte något som hör till standardutbudet i matbutiken, med fördel kan komagen här den bytas ut mot bacon. Här serveras renen med mandelpotatispuré och en smakrik enbärssås.

Ingredienser

Anvisningar: 

Bland det godaste vi ätit av ren. Renköttet har en fin smak i sig och behöver ingenting annat än salt som krydda. Crepinette är köksfranska och betyder att något rullas in i lämplig kreatursmage... Diverse kreatursmagar är ju inte något som hör till standardutbudet i matbutiken, med fördel kan komagen här den bytas ut mot bacon. Här serveras renen med mandelpotatispuré och en smakrik enbärssås.

Renen

Ta fram köttet i rumstemperatur två timmar före tillagningen. Skär bort hinnan och salta köttet. Skölj en nätmage noggrant och vira in filén i den, alternativt kan man vira in filén i bacon.

Vira sedan filén i aluminiumfolie och gör en smällkaramell. Stek köttet i 80-gradig ugn tills innertemperaturen är 53 grader. Ta köttet ur ugnen och låt svalna i kallt vatten eller i snö. Öppna paketet och bryn köttet i stekpanna.

Lägg in i ugnen igen i 3 minuter och låt sedan köttet stå och dra i 5 minuter.

Mandelpotatispuré

Skala potatisarna och koka dem mjuka. Sila bort vattnet men spara lite. Passera potatisen genom en sikt till en slät massa och tillsätt lite av kokvattnet vid behov. Blanda i smör och salt.

Enbärssås

Skär löken och palsternackan i bitar. Fräs löken, palsternackan och sockret i smör i en kastrull tills grönsakerna får färg. Tillsätt rödvin, enkvistar, lagerblad vinäger samt buljong. Koka ihop tills hälften av såsen återstår. Sila.

Rotsaker

Koka rotsakerna al dente. Blanda i honung, lite smör och gräslök. Salt och peppra

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi