Hoppa till huvudinnehåll

Renskav i finne och svenne version

Renskav hör till det bästa basfödan som finns. Lättlagat, gott och med rena smaker. Matti Konttaniemi med 50 års erfarenhet av renskötsel serverar renskav åt tusentals turister varje år. Han använder bara renfett, renkött och salt som ger oss vårt kortaste recept någonsin! Michael hottar upp sin renskav på sitt eget lilla vis med inspiration från Sverige.

Ingredienser

  • lappländsk sallad- d.v.s. renfett, Finne renskav
  • 600 gram (g) renkött- av stek, Finne renskav
  • salt- Finne renskav
  • 600 gram (g) renkött- Svenne renskav à la Björklund
  • 2 matsked (msk) smör- Svenne renskav à la Björklund
  • 2 deciliter (dl) kantareller- Svenne renskav à la Björklund
  • 1 st gul lök- Svenne renskav à la Björklund
  • 2 matsked (msk) vetemjöl- Svenne renskav à la Björklund
  • 3 deciliter (dl) grädde- Svenne renskav à la Björklund
  • salt- Svenne renskav à la Björklund
  • svartpeppar- Svenne renskav à la Björklund
  • 3 deciliter (dl) lingon- Vodkarörda lingon
  • 1 deciliter (dl) socker- Vodkarörda lingon
  • 6 centiliter (cl) vodka- Vodkarörda lingon
Anvisningar: 

Renskav hör till det bästa basfödan som finns. Lättlagat, gott och med rena smaker. Matti Konttaniemi med 50 års erfarenhet av renskötsel serverar renskav åt tusentals turister varje år. Han använder bara renfett, renkött och salt som ger oss vårt kortaste recept någonsin! Michael hottar upp sin renskav på sitt eget lilla vis med inspiration från Sverige. Favoriter ? Michael: svenskt , Matias finskt.

Finne renskav enligt Matti Konttaniemi

Värm pannan. Stek renköttet i fett. Salta. Ät.

Svenne renskav med vodkarörda lingon á la Björklund


Michaels svenne renskav med vodkarörda lingon

Bryn kantarellerna i smör så de blir gyllenbruna. Tillsätt renköttet och bryn tills det fått färg. Tillsätt den hackade gula löken och låt den bli genomskinlig. Pudra på mjölet och rör om, häll på grädden och låt puttra tills en fin konsistens uppnås. Glöm inte att salta och peppra.

Vodkarörda lingon

Blanda lingon och socker och rör tills sockret löser sig. Rör sist ner vodkan.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi