Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Eirings vita surdegsbröd

Detta recept är en kombination av recept och metoder ur följande böcker: Jan Hedh, "Bröd" och Camilla Plum, "Et ordentligt brød". Dessutom tips från Internet av en fransk husmor och egna erfarenheter och misstag.

Ingredienser

Anvisningar: 


Knåda surdeg, vatten o mjöl ca 15 min. Det lättaste är att använda matberedare med degkrok på lägsta hastigheten. Då kan man göra annat under tiden.

Tillsätt salt och öka hastigheten (eller handknådandet) och knåda ännu 5 minuter. Degen skall vara seg. Om man knådar för länge blir degen för lös: det betyder att glutenet har förstörts och brödet inte vill resa sig utan flyter ut.

Låt jäsa i en rymlig burk med lock, t.ex. plastlåda. Tiden beror på temperaturen. Över natt i 8-10 timmar i 10-15 grader är idealiskt. över 18 grader är i regel för varmt; längre tid behövs ju lägre temperaturen är. Om man inte har ett svalskåp, eller om sommaren, är kylskåp bättre än rumstemperatur.

Baka ut degen, dvs. platta till den och vik över. Upprepa tre fyra gånger. Degen skall plattas till, inte bankas ut.

Dela antingen upp degen till två bröd eller gör ett stort bröd. Vik degen och placera skarven nedåt i en jäskorg. Sätt korgen / korgarna in i en stor plastpåse och låt jäsa än en gång, ungefär lika länge som degen i föregående moment. Om man har bråttom kan det räcka med att låta bröden jäsa vid rumstemperatur ett par timmar - men ju längre jästid desto mer smak.

Värm ugnen till maxtemperatur (250-300 grader) med en baksten i nedre tredjedelen av ugnen och med varmluftsfläkt om sådan finns.

Vänd degen ut ur korgen, upp och ned i ena handen. Skåra det ev. med ett rakblad eller mycket vass kniv. Öppna ugnsluckan och lägg snabbt in degen. (Upprepa med bröd nr 2.) Spraya vatten över bröd (alt. häll ett glas vatten i botten av ugnen.)

Sänk temperaturen efter tio minuter till 200 grader, och stäng av varmluftsfläkten.

Öppna ugnsluckan efter cirka en kvart för att släppa ut ånga. Upprepa en gång senare.

Ta ut brödet efter totalt ca. 50 minuter. Sätt på galler, spraya med vatten och täck med bakduk.

Brödet är bäst när det fått vila några timmar.

---

Källor: Detta recept är en kombination av recept och metoder ur följande böcker: Jan Hedh, "Bröd" och Camilla Plum, "Et ordentligt brød". Dessutom tips från Internet av en fransk husmor och egna erfarenheter och misstag.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi