Hoppa till huvudinnehåll

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato
Vitello Tonnato Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Surf turf, mar y montaña eller hav och land har varit en trend inom matlagning i många år. Dock har tekniken många föregångare i medelhavsländerna som tillhör den traditionella kokkonsten. Vitello tonnato är en rätt där kalv och tonfisk kombineras, en rätt som Paul har gjort sin egen tolkning av.

Ingredienser

Anvisningar: 
Vitello

Salta och peppra steken runt om. Bind gärna upp den för att få en jämn tjocklek. Stek gyllene i stekpanna och tillred klart på galler i ugn på 100ºC till en innertemperatur på 58ºC, ca 1h (gallret är till för att temperaturen ska bli jämn runt om).

Svetta krossad vitlök, lagerblad och rivet citronskal. Slå på vinet och buljongen. Lägg i salvia, rosmarin och smaka av med salt, svartpeppar. Lägg kalvsteken i lagen och låt svalna minst 1h. Om du har trångt om utrymmet i kylskåpet kan du tömma lagen och steken i en tättslutande plastpåse. På så sätt behövs inte så mycket lag för att täcka in en hel stek.

Majonnäs

Vispa äggula, senap, riven vitlök och citronsaft. Montera med matolja i tunn stråle till tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Tonnato

Tärna kokt potatis. Plocka tonfisk i grova bitar. Blanda majonnäs med kapris, oliver och skuren gräslök. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda samtliga ingredienser.

Skär kalvsteken i tunna skivor, servera med tonfisk-potatissalladen och en grönsallad med vinegrett till. Perfekt picnicmat.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi