Hoppa till huvudinnehåll

Kärnhus

Mat med kärnhus
Mat med kärnhus Bild: Svenska Yle / Strömsö kärnhus

Det här receptet är baserat på olika typer av kärnor och kärnhus, många som vi vanligtvis slänger kan bli en fantastisk måltid. Fruktkött och kärnhus har väldigt olika karaktär och här försöker jag visa på hur kul och intressant det kan bli när man särhåller dem.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det här receptet är baserat på olika typer av kärnor och kärnhus, många som vi vanligtvis slänger kan bli en fantastisk måltid. Fruktkött och kärnhus har väldigt olika karaktär och här försöker jag visa på hur kul och intressant det kan bli när man särhåller dem.

Kärnhus

Koka vete mjukt i kycklingbuljong. Låt svalna. Skär ur kärnhusen ur tomat (se video nedan) och zucchini. Fintärna fruktkött av tomat och zucchini. Salta och peppra kycklingbröst, stek i lite smör och baka klart i ugn i 120ºC i ca 5-10 minuter tills innertemperatur är 62ºC.

Använd samma stekpanna och stek pumpakärnor, pinjekärnor och vete. Lägg till en liten klick smör mot slutet. Tillsätt chili, granatäppelkärnor, lime, pumpakärnsolja, schalottenlök och körvel. Smaka av med salt och svartpeppar.

Avsluta med att steka zucchinikärnhus i olivolja och smaka av med salt och svartpeppar. Servera kärnhusragun i botten och toppa med kycklingfilé, nystekta zucchinikärnhus och otillredda tomatkärnhus, kryddade med salt och peppar..

Se video där Paul visar hur man bäst skär ut tomaters kärnhus

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi