Hoppa till huvudinnehåll

Olivspäckad lammstek med saffransrisotto

Ett grönt fat med uppskuren lammstek garnerad med färsk rosmarin.
Ett grönt fat med uppskuren lammstek garnerad med färsk rosmarin. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),lamm,Lammkött,lamm- och fårkött,fårkött,långkok,Stek,risotto,Saffran,middag,matrecept,maträtter,Påskmat

En läcker lammstek med medelhavskryddning. Hemligheten är att ugnssteka den på svag värme i många timmar. När gästerna kommer griljerar man steken i het ugn. Pricken på i är en krämig risotto med saffran, parmesanost och tomat.

Ingredienser

Anvisningar: 

En läcker lammstek med medelhavskryddning. Hemligheten är att ugnssteka den på svag värme i många timmar. När gästerna kommer griljerar man steken i het ugn. Pricken över i är en krämig risotto med saffran, parmesanost och tomat.

Olivspäckad lammstek med saffran och tomat

Salta och peppra lammstek i och utanpå. Bind ihop med bomullsgarn. Skär djupa snitt i steken. Tryck i lammkorv, oliver och tunt skivad vitlök i snitten (2 klyftor). Avsluta med kvistar av rosmarin. Baka i ugn på 80 grader i ca 5 timmar till en innertemp på 58-60 grader. Tag ut, svep in i aluminiumfolie och låt svalna. Griljera på hög värme i ugn, 220 grader, eller på grillen.

Svetta 2 finhackade schalottenlökar och 1 finhackad vitlöksklyfta mjuk i olivolja med saffran. Tillsätt ris och vitt vin, låt koka ihop. Tillsätt varm buljong efterhand tills riset är al dente. Avsluta med att röra ner smöret och riven parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär tomater i grova bitar, finhacka löken och blanda med vinäger och olivolja, smaka av med salt och svartpeppar. Blanda in tomatsalladen och den lättvispade grädden i risotton strax innan servering.

OBS! Det är viktigt att färdigställa risotton precis innan den ska ätas, för då är upplevelsen så mycket större.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi