Hoppa till huvudinnehåll

Hemmagjord filbunke och muscovadomüsli

Hemmagjord filbunke och muscovadomüsli
Hemmagjord filbunke och muscovadomüsli Bild: Svenska Yle/Strömsö müsli

Njut av morgonmålet. Här bjuds det på gammaldags filbunke med modern müsli. Det gäller att puffa ris och korn och också att ungssteka bröd, frön och kärnor, så müslin är inte klar på ett ögonblick. Men du blir av med torrt, gammalt bröd och får en läcker müsli. Piff på müslin får Paul genom att använda muscovadosocker.

Ingredienser

Anvisningar: 

Njut av morgonmålet. Här bjuds det på gammaldags filbunke med modern müsli. Det gäller att puffa ris och korn och också att ungssteka bröd, frön och kärnor, så müslin är inte klar på ett ögonblick.

Men du blir av med torrt, gammalt bröd och får en läcker müsli. Piff på müslin får Paul genom att använda muscovadosocker.

Hemmagjord filbunke och muscovadomüsli

Filbunke:
Värm upp mjölk och grädde till 90 grader (det får inte koka ). Kyl i kallt vatten i diskhon. Vispa i filmjölk och portionera upp i några vackra skålar. Låt stå i rumstemperatur i 12 timmar. Kyl och servera med denna underbara müsli.

Puffa ris och korn:
Koka ris och korn riktigt mjukt, sönderkokt. Skölj kallt och fördela på smörpapper. Låt torka 2 dygn i rumstemperatur. Hetta upp matolja till 200 grader och puffa riset och kornet. Låt rinna av på papper.

Muscovadomüsli:
Tärna brödet fint och blanda med pumpafrö, solroskärnor, kanel, muscovadosocker och smör. Sprid ut på ett smörpapper på en plåt. Rosta i ugn på 160 grader tills gyllenbrunt och frasigt. Tag ut och blanda med ris och korn. Avsluta med att blanda i fintärnad torkad frukt eller bär. Servera med bär eller hemgjord sylt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi