Hoppa till huvudinnehåll

Engelskt eftermiddagste - Morotskaka

Morotskaka med pekannötter
Morotskaka Morotskaka med pekannötter Bild: Svenska Yle/Strömsö judy kuitunen

Keramikern Judy Kuitunen, som bor på Åland, känner en handfull engelsmän som bor i Mariehamn. De brukar träffas ibland och dricker English afternoon tea tillsammans. Till teet passar det bra med en morotskaka.

Ingredienser

  • 1 deciliter (dl) mandel
  • 1 deciliter (dl) hasselnötter
  • 3 deciliter (dl) aprikos- blötlagda en timme
  • 5 deciliter (dl) morot- råa, fint rivna (till fyllning)
  • 2 deciliter (dl) cashewnötter- (till fyllning)
  • 1 deciliter (dl) fikon- torkade, gärna blötlagda (till fyllning)
  • 1 deciliter (dl) dadel- torkade, gärna blötlagda (till fyllning)
  • 1 st vaniljstång- (till fyllning)
  • 2 tesked (tsk) kanel- (till fyllning)
  • 2 tesked (tsk) ingefära- torkad (till fyllning)
  • 2 tesked (tsk) kardemumma- (till fyllning)
  • 2 matsked (msk) honung- (till fyllning)
  • morot- svarvade, till dekoration
  • pekannötter- till dekoration
Anvisningar: 

1. Lägg smeten i en kakform med löstagbar kant

2. Häll morötter i matberedaren tillsammans med resterande ingredienser. Mixa tills krämig fyllning. Är fyllningen för torr så häll i lite morotssaft. Är den för lös så tillsätt mera caschewnötter.

3. Klicka smeten i formen och låt tårtan stå i kylen en timme

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi