Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsmat med Paul - veckomeny för 50 euro

Meny för veckan skriven på en krittavla i Strömsö köket
Meny för veckan skriven på en krittavla i Strömsö köket Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),meny

Det behöver inte bli tråkigt för att det måste vara billigt. Jag hade tänkt ge prov på hur ni kan handla med glädje, laga med innehåll och klara er en hel vecka på endast 50 € för 4 personer. Tricket är den att vi måste handla i säsong, gärna ekologiskt och närproducerat. Häng med här så får ni grym hjälp för nästa vecka.

Ingredienser

Anvisningar: 
Portion med bondsallad med löskokt ägg, kapris och kokt potatis i senapssås
Bondsallad med löskokt ägg, kapris och kokt potatis Portion med bondsallad med löskokt ägg, kapris och kokt potatis i senapssås Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,sallader (maträtter)MÅNDAG
Bondsallad med löskokt ägg, kapris och kokt potatis (senapssås)

1 påse blandsallad
6 st ägg
1 msk salladskapris
2 kg potatis OBS koka all potatis, hälften sparas till onsdag
½ rödlök, finhackad

Senapssås
2 msk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl matolja
salt
vitpeppar

Lägg ägg i kokande vatten och koka 6 ½ minut. Kyl och skala. Tärna potatis och dela ägg, lägg på ett stort fat. Strö kapris över. Vispa samtliga ingredienser till såsen och blanda med sallad. Fördela sallad över potatisen.

TISDAG
Toskansk vitkålsgryta med korn och sidfläsk

½ huvud vitkål, minst 1 kg, strimlad
500 g korn
2 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyfta, finhackad
2 pkt sidfläsk, strimlad (ca 300 g)
1 kruka mynta, strimlad
2 l vatten
salt
vitpeppar
olivolja

Koka kornen mjuka i 1,5 liter lättsaltat vatten. OBS Spara hälften av kokt mängd till torsdag. Värm upp en tjockbottnad kastrull. Stek fläsket knaprigt, tillsätt lök och vitlök. Slå på vatten och tillsätt strimlad vitkål, smaka av med salt och vitpeppar. Koka kålen mjuk och rör i nystrimlad mynta. Avsluta med att röra i det kokta kornet och servera.

Potatis och lök omelett med rimmad lax och grönsallad
Potatis och lök omelett med rimmad lax och grönsallad Potatis och lök omelett med rimmad lax och grönsallad Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,Paul Svensson

ONSDAG
Potatis och lök omelett med rimmad lax och grönsallad

800 g kokt potatis (från måndagen)
2 rödlök, strimlad
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
6 ägg
3 msk vatten
150 g skivad rimmad lax
salt
svartpeppar

1 påse blandsallad
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
salt

Svetta lök och vitlök mjuk i olivolja i en stekpanna med beläggning (teflon) som också tål ugnsvärme. Skär kokt potatis i skivor och fördela över löken. Rör ihop ägg, vatten, salt och svartpeppar och slå över potatisen. Stek yta på omeletten och baka sedan klar i ugn med bara övervärme i 200°C ca 5-10 minuter. Värme och tid i ugnen beror av ugnen som används. Avsluta med att täcka omelett med rimmad lax. Blanda sallad med vinäger, olivolja och salt. Servera salladen till omeletten.

TORSDAG
Orientalisk kornsallad med apelsin och mynta

kokt korngryn (från tisdagen)
½ rödlök, finhackad
2 tsk curry (basvara)
2 apelsiner
1 kruka mynta
olivolja
salt
svartpeppar

Svetta löken mjuk tillsammans med curry. Tillsätt de kokta kornen och ta av från värmen. Skala apelsin och finhacka. Strimla mynta. Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.

OBS! Marinera kål till fredagen
½ huvud vitkål, finstrimlad
½ rödlök, finstrimlad
1 dl vitvinsvinäger
1 msk salt

Blanda alla ingredienserna och lägg i press i kyl över natten. Mängden blir ca ½ kg. Alternativ till press; lägg ingredienserna i plastpåse och dra ut luften, tillslut tätt.

FREDAG
Ugnsbakad potatis med ”ingefärscoleslaw” och helstekt kyckling

1 kg stora potatisar
½ kg marinerad kål (från torsdagen)
1 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, finriven
1 bit ingefära, finriven
salt
svartpeppar

Salta och peppra kycklingen. Stek i ugn på 180°C till en innertemperatur på 70°C vid lårbenet. Baka potatis med skal i ugn, ca 180°C, tills mjuk rakt igenom. Sila och pressa ur all vätska av den marinerade kålen och löken. Blanda yoghurt, vitlök och ingefära med kålen och smaka av med salt och svartpeppar. Servera till nybakad potatis och rykande nystekt kyckling.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi