Hoppa till huvudinnehåll

Fish & Chips (Gös)

Fish and chips med rotfrukttagliatelle.
Fish and chips med rotfrukttagliatelle. Fish and chips med rotfrukttagliatelle. Bild: Svenska Yle/Strömsö gös,potatis,Potatisrätter,fish and chips,rotfrukter,Tagliatelle

Man brukar säga att maten inte blir godare för att den är svår att laga. Men ibland blir den lite roligare om man tillför lite teknik, utrustning och finurlighet. Jag hade tänkt visa lite på hur jag resonerar när man gör nya rätter i ett stjärnkrog-kök. Exemplet den här gången blir fish and chips på gös.

Ingredienser

  • 500 gram (g) gös- filead, benad och skinnad
  • 1 liter (l) rimlag- (10% saltlag)
  • 3 st bakpotatis
  • 1 st äggula
  • 2 st äggula- (till kaprismajonnäsen)
  • 1 matsked (msk) senap- (till kaprismajonnäsen)
  • 1 st citron- riven (till kaprismajonnäsen)
  • vitlök- en klyfta, riven (till kaprismajonnäsen)
  • 2 matsked (msk) kapris- (till kaprismajonnäsen)
  • 3 deciliter (dl) rapsolja- (till kaprismajonnäsen)
  • salt- (till kaprismajonnäsen)
  • svartpeppar- (till kaprismajonnäsen)
  • 2 st morot- stora, tjocka (till rotfruktstagliatellen)
  • 1 st rättika- (till rotfruktstagliatellen)
  • olivolja- (till rotfruktstagliatellen)
  • vitvinsvinäger- (till rotfruktstagliatellen)
  • salt- (till rotfruktstagliatellen)
  • svartpeppar- (till rotfruktstagliatellen)
Anvisningar: 

Skär gösen i långsmala bitar och lägg ner i hälften av saltlagen. Låt ligga i 20 min. Tag upp och skölj. Fäst en skalad bakpotatis i svarven och svarva långa spaghettin. Lägg ner potatis i återstod av saltlagen och låt ligga i 5 minuter. Tag upp och torka av. Pensla fisken med äggula och linda med potatis.

Stek fisk- och potatisrullen krispig i olja och smör. Vispa äggula, senap, riven citron och vitlök. Montera med rapsolja och blanda med hackad kapris. Smaka av med salt och svartpeppar. Svarva morötter och rättika. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Rulla upp med hjälp av passande verktyg, t ex stor gaffel till tagliatelle.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi