Hoppa till huvudinnehåll

Mercedes fikontryfflar med tillhörande chokladtårta

Mercedes fikontryfflar med tillhörande chokladtårta
Mercedes fikontryfflar med tillhörande chokladtårta Bild: Svenska Yle/Strömsö tryffel

Mercedes tillverkar främst praliner som ibland kan ta flera veckor att framställa. Men här har vi ett recept på Fikontryfflar som man får till stånd på två dagar.

Ingredienser

Anvisningar: 

Mercedes tillverkar främst praliner som ibland kan ta flera veckor att framställa. Men här har vi ett recept på Fikontryfflar som man får till stånd på två dagar.

Fikontryfflar

Koka ihop fikon, socker och efterrättsvin på medelvärme. Därefter mixar man i en matberedare.

Smeten blandas ihop med vispgrädden och honungen. Kom ihåg att vara noga med mängderna! Koka ihop smeten. Låt mjölkchokladen och den mörka chokladen smälta ner något i mikrovågsugn eller i vattenbad. Blanda sedan ner den i smeten.

När smeten känns jämn och fin blandar man i 30 gr sött vin och låter smeten svalna något (inte helt och hållet). Därefter tillsättes 50 gr smör.
Låt smeten stå i 24 timmar. Täck med plast.

Följande dag kan man forma tryfflarna, doppa dem i smält choklad och därefter i kakaopulver.

Chokladtårta

Mixa ingredienserna med en elvisp i den ordning de är listade i förteckningen till höger. Observera att mjölken skall vara uppvärmd till 40°C. Sätt smeten i en smord kakform in i ugnen, i ca 40 minuter i 170°C.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi