Hoppa till huvudinnehåll

Renbogspita med champinjon, lingon och timjan

Renbogspita med champinjon, lingon och timjan
Renbogspita med champinjon, lingon och timjan Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Den här rätten kom till i en samekåta vid Nordkap. Det är glest mellan gatlyktorna där uppe så jag fick gå helt på känsla. Att välja fryst renskav är förstås enklast, men rätten blir otroligt mycket godare gjord på tunt, tunt skivad renkalvbog. Det får bli min definition av renskiljning.

Ingredienser

Anvisningar: 

Renbogspita
Den här rätten kom till i en samekåta vid Nordkap. Det är glest mellan gatlyktorna däruppe så jag fick gå helt på känsla. Att välja fryst renskav är förstås enklast, men rätten blir otroligt mycket godare gjord på tunt, tunt skivad renkalvbog. Det får bli min definition av renskiljning.
-Paul-

Putsa renbogen fri från hinnor och senor. Skär i supertunna skivor och salta försiktigt. Hetta upp en stor stekpanna/stekhäll (helst över öppen eld). Stek bogen i rapsolja, tillsätt champinjoner, schalottenlök och vitlök.

Stek hastigt och tillsätt grädden. Låt koka till krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och blanda ner tomat och timjan.Fyll pitabröd med sallad, gurka och renbogsragu. Toppa med lingon och njut.

Pita
Det här brödet bakade jag i extrem vinterkyla under vår resa till Nordkap. Degen hade jag förberett innan vi åkte ut på skotersafari, men gräddningen skedde över öppen eld i en lappkåta . ”Det är skillnad på pita och pita” sa en av fjällguiderna som ju är vana att äta i det fria. Underlätta gräddningen utomhus genom att kavla ut degen och skära den i rundlar innan avfärd. Förvara degrundlarna mellan smörpapper.
-Paul-

Blanda ut jästen i fingervarmt vatten, tillsätt mjöl, honung och salt. Tillsätt till sist smöret och arbeta degen till en slät deg. Låt jäsa i 30 minuter.Kavla ut degen till 4 mm tjocklek och stansa ut stora rundlar. Grilla pitabröden i mjölad panna eller mjölad aluminiumfolie tills det är fin färg på båda sidor.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi