Hoppa till huvudinnehåll

Valborgsmjöd

Mjöd och struvor hör till valborg.
Mjöd och struvor hör till valborg. Mjöd och struvor hör till valborg. Bild: YLE/Strömsö struvor

Att dricka mjöd på Valborg hör till och extra gott och trevligt blir det då man gör mjöden själv!

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Koka upp hälften av vattnet i en stor kastrull, häll i sockret och blanda. Häll sedan i resten av vattnet. Skala det gula skalet tunt av en citron och skiva en annan med skal på. Blanda skalet och citronskivorna i mjödet tillsammans med saften av tre citroner. Kolla att mjöden är ljummen (ca 39 grader), ta en halv kopp mjöd, blanda i jästen och häll tillbaka i kastrullen.

Täck med lock och låt mjöden jäsa ett dygn i kastrullen. Tvätta flaskor med kokande vatten. Häll en tesked strösocker och några russin i varje flaska. Plocka bort citronskivorna och skalet ur mjöden och tappa det på flaska. Slut med skruvkork. Låt jäsa i varmt i cirka tre dagar eller kallt i en vecka. Skruva försiktigt på korkarna med några dagars mellanrum så att trycket inte blir för stort.

Mjöden håller i några veckor och smaken blir torrare ju längre mjöden får jäsa. Receptet kan också fördubblas. En god mjödcocktail får man med 4 cl Ädelbrännvin (Jallu) några isbitar och mjöd.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi