Hoppa till huvudinnehåll

Chokladbakelse med flytande mitten

Temat för Niklas säsongsstart är lyxmat, och här kommer en för temat utmärkt passande lyxdessert.

Ingredienser

Anvisningar: 

Bakelsen

Smörj åtta ugnssäkra portionsformar med smör. Använd inte större formar, då gräddas de inte tillräckligt.

Smält smör och finhackad choklad i mikron, över vattenbad eller på spis med låg värme. Rör ihop.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Häll i chokladblandningen och rör kraftigt. Sikta ner vetemjöl och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i de smorda formarna och ställ i frysen över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut formarna ur frysen och ställ dom direkt i den varma ugnen. Grädda därefter i ca 15-20 minuter. Stjälp upp med hjälp av en knov direkt på tallrik - garnera med kondenserad mjölk och färska hallon och ev. en kula vaniljglass.

Sås på kondenserad mjölk (välj bland de 2 alternativen nedan)

Alternativ 1 (Med kolasmak):

Genom att koka en oöppnad burk kondenserad mjölk i vatten, blir konsistensen krämigare och mer trögflytande. Smaken får också en kola- och nötkaraktär.

Gör så här:
Koka den oöppnade konservburken i rikligt med vatten i ca 4 timmar ? var noga med att vattnet hela tiden täcker burken. Fyll på med vatten efter hand som det dunstar.

Alternativ 2 (Med limesmak):

Med limesmak - vill du ha en rinnigare sås passar det bra att inte koka burken. Den får dock inte lika tydlig kolasmak.

Gör såhär:
Öppna den okokta burken och häll i en skål. Smaksätt med pressad lime - smaka av.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi