Hoppa till huvudinnehåll

Tre smårätter med löjrom av Niklas

Niklas trotsar lågkonjunkturen och går hårt ut med lyxmat i första programmet. Han bjuder på tre olika recept med löjrom.

Ingredienser

  • 6 st ägg- Vårägg med löjrom och sparris
  • 2 bunt sparris- Vårägg med löjrom och sparris
  • 200 gram (g) löjrom- Vårägg med löjrom och sparris
  • 2 matsked (msk) gräslök- Vårägg med löjrom och sparris
  • 16 st potatis- Försommarsallad med löjrom
  • 1 st gurka- Försommarsallad med löjrom
  • 1 bunt rädisa- Försommarsallad med löjrom
  • 200 gram (g) löjrom- Försommarsallad med löjrom
  • 1 deciliter (dl) brödkrutonger- Försommarsallad med löjrom
  • 5 matsked (msk) rypsolja- Dressing
  • 1.5 matsked (msk) citronsaft- rivet skal, Dressing
  • 1 st schalottenlök- Dressing
  • 1 matsked (msk) dill- eller gräslök, Dressing
  • salt- Dressing
  • peppar- Dressing
  • 1 st blomkål- Löjrom med blomkål på två sätt
  • 4 deciliter (dl) mjölk- Löjrom med blomkål på två sätt
  • 2 matsked (msk) gräddfil- Löjrom med blomkål på två sätt
  • 3 matsked (msk) vitt vin- Löjrom med blomkål på två sätt
  • 1 skvätt grädde- Löjrom med blomkål på två sätt
  • salt- Löjrom med blomkål på två sätt
  • peppar- Löjrom med blomkål på två sätt
  • löjrom- Löjrom med blomkål på två sätt
  • körvel- eller valfria örter, Löjrom med blomkål på två sätt
Anvisningar: 
Vårägg med löjrom och sparris

Vårägg med löjrom och sparrisSkala sparrisen om det behövs. Mitt i sommaren är den så späd att den inte behöver skalas.

Koka äggen försiktigt i 6,5 minut, i rikligt saltat vatten. Lägg i sparrisen tillsammans med äggen efter tre minuter. Låt koka tillsammans tills äggen är klara. Skölj därefter med riktigt kallt vatten.

Skär av topparna på äggen. Ställ äggen i äggkartongen och lägg en rejäl klick med löjrom ovanpå. Garnera med hackad gräslök el. körvel. Servera tillsammans med sparrisen. Smaksätt med olivolja, salt och peppar.

Tips!
- Gillar du äggen lite mer hårdkokta, koka dem då i 8 minuter.
- Lägg löjrommen i en finmaskig trådsil över natten så blir den lättare att arbeta med.

Försommarsallad med löjrom

Försommarsallad med löjromKoka potatis i rikligt saltat vatten, låt svalna/kyl ner.

Skala gurkan och gröp ur kulor med t.ex. kuljärn. Skölj rädisorna. Är de stora - dela dem i halvor. Blanda en dressing av rapsolja, citron, schalottenlök och dill el. gräslök. Smaksätt med salt och peppar. Blanda potatisen, rädisorna och gurkan med dressingen. Lägg på ett serveringsfat. Servera löjrommen i matskedar ovanpå salladen. Toppa med brödkrutongerna.

Tips! Vill du ha salladen lite krämigare kan du även blanda ner lite gräddfil.

Löjrom med blomkål på två sätt

Löjrom med blomkål på två sättSkiva blomkålen i centimetertjocka skivor. Blanchera i saltat vatten i 2 - 3 minuter. Kyl av snabbt, gärna i isvatten.

Lägg resten av blomkålen som inte går att skiva i en kastrull med mjölk och eventuellt en skvätt grädde och koka mjuk. Häll av kokspadet. Mixa blomkålen med gräddfil och vitt vin i kannmixer till en slät puré. Vid servering, klicka blomkålskrämen på blomkålsskivorna - toppa med löjrom och körvel eller annan färsk ört, t ex dragon. Servera på sked eller använd cocktailpinne.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi