Hoppa till huvudinnehåll

Vårkyckling på planka

Niklas trotsar lågkonjunkturen och går hårt ut med lyxmat i första programmet av den nya säsongen. Här kommer en delikat vårkyckling tillredd på lång planka.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Kyckling

Sätt ugnen på 225°C. Stek vårkycklingarna tillsammans med rosmarin och timjan i smör och olja i en panna på hög värme tills de fått färg. Stäng av plattan och häll 3 msk portvin över kycklingarna. Sätt in pannan i ugnen och låt stå tills innetemperaturen i låret nått 72°C, ca 30-35 minuter. Vill du lägga över kycklingen i en ugnsfast form, se då till att även stekspadet kommer med.

Grönsaker

Koka upp rikligt med vatten tillsammans med salt och lite citron i en kastrull. Skala majrovorna. Klyfta rädisor, romanesco och majrovor och koka tillsammans med morötter i 3 min tills de är al dente. När de kokat klart häll över i en sil och skölj med kallt vatten, gärna isvatten.

Sås

Ta ut kycklingen ur ugnen och pannan och låt den vila. Värm stekspadet från kycklingen tillsammans med en klick smör, portvin och honung. Låt koka ihop låt och reducera till hälften. Rör till sist ner 2 msk riktigt smör.

Gnid in en planka med olivolja. Lägg grönsakerna och kycklingen på plankan. Garnera med parmaskinka och ev. någon färsk örtkrydda, ex. körvel. Krydda med salt och peppar. Servera såsen vid sidan av. Önskas rätten matigare servera med nykokt färskpotatis.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi