Hoppa till huvudinnehåll

Enkla kycklinggrytan med Niklas kycklingbuljong

Ja, det enklaste sättet att slippa fundera på vilka tillsatser man stoppar i sig - är att laga sin mat från grunden. Det är inte särskilt svårt heller. Niklas visar vägen då han kokar egen kyckling som han sedan använder till en enkel kycklinggryta.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ja, det enklaste sättet att slippa fundera på vilka tillsatser man stoppar i sig - är att laga sin mat från grunden. Det är inte särskilt svårt heller. Niklas visar vägen då han kokar egen kyckling som han sedan använder till en enkel kycklinggryta.

» Se också Niklas motsvarande recept på Flundrafiléer med vit sås och fiskbuljongEnkla kycklinggrytan

Stek grönsakerna, rotfrukten och lagerbladen lätt. Slå över varm
buljong och koka tillsammans tills rotfrukterna fått tuggmotstånd.
Tillsätt smör. Servera tillsammans med kokt kyckling.

Niklas kycklingbuljong

Hacka grönsakerna grovt. Bryn tillsammans med tomatpuré, lagerblad och vitpeppar på hög värme i en stor kastrull.Dela kycklingen i fyra delar. Lägg delarna i kastrullen med grönsakerna och låt bryna ytterligare en stund.

Slå på vatten och vin. Låt buljongen koka lugnt i minst två timmar. Gärnadubbelt så länge. Då buljongen kokat klart, ta upp kycklingen och sila bort grönsakerna. Reducera sedan buljongen till hälften, genom att koka på låg värme.

Tips:
- Låt vattnet du häller på vara riktigt kallt. Då åker fettet upp och du
kan sleva bort det om du vill ha en klarare buljong.

- Låt buljongen svalna och frys in den i burkar om ca 0,5 liter.

- Salta inte buljongen förän den används i matlagningen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi