Hoppa till huvudinnehåll

Flundrafiléer med vit sås och Niklas fiskbuljong

Flundra på sandbotten.
Flundra på sandbotten. Flundra på sandbotten. Bild: Yle/Public domain plattfiskar

Ja, det enklaste sättet att slippa fundera på vilka tillsatser man stoppar i sig - är att laga sin mat från grunden. Det är inte särskilt svårt heller. Niklas visar vägen då han bland annat kokar egen fiskbuljong som han sedan använder till flundrafiléer med vit sås.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ja, det enklaste sättet att slippa fundera på vilka tillsatser man stoppar i sig - är att laga sin mat från grunden. Det är inte särskilt svårt heller. Niklas visar vägen då han bland annat kokar egen fiskbuljong som han sedan använder till flundrafiléer med vit sås.

Gör så här:

Flundrafiléer med vit sås

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg upp fisken på en plåt och lägg en klick med smör och några droppar olivolja ovanpå vardera filé. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter, beroende på tjocklek.

Koka ner buljong, vitt vin, grädde och smör till hälften. Smaka av såsen med salt och peppar. Lägg fisken i en djup tallrik med pressad potatis och kokta grönsaker. Slå över såsen och servera!

Övrigt:

Många plattfiskar är rödlistade enligt WWFs rekommendationer. Däremot kan du man äta Skrubbskäddan (en vanlig flundra) med gott samvete. De är hotas inte av överfiske, och fiskas med godkända metoder.

Niklas fiskbuljong

Lägg fiskbenen, de hackade grönsakerna och kryddorna i en kastrull. Täck med vatten och vin. Koka upp försiktigt och dra kastrullen åt sidan. Låt buljongen stå och dra i 30-60 minuter. Sila.

Tips:
- Låt buljongen svalna och frys in den i burkar om ca 0,5 liter.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi