Hoppa till huvudinnehåll

Mormors rabarber- och jordgubbskräm

Niklas mat
Niklas mat Bild: SVT / Andreas Hillergren 4087 3001 000

Det här är en oslagbar kombination till plättar, glass och andra efterrätter. Ett naturligt val av ingredienser med klassiska nordiska smaker, i synnerhet om du bor i Finland.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva rabarberstjälkarna i centimetertjocka skivor och vänd dem i socker och potatismjöl.

Skiva jordgubbarna och blanda dem tillsammans med rabarbern i en eldfast form. Skrapa ur en halv vaniljstång och rör ner vaniljen med rabarbern och jordgubbarna.

Slå på vatten och eventuellt vitt vin. Täck med formen med aluminiumfolie. Baka i ugnen i en timme. Mixa därefter till en kräm med en gaffel.

Koka upp mjölken tillsammans med grädden och skrapa ur den andra halvan av vaniljstången ner i mjölken. Rör ihop och dra av från spisen.

Servera krämen tillsammans med vaniljmjölken.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi