Hoppa till huvudinnehåll

Nässelpizza à la Vivi-Ann Sjögren

Vivi-Ann Sjögren är en riktig hejare på vildgrönt! Hon kan göra mat av de mest oansenliga små grässtråna, och dessutom GOD mat! Hon besökte Min Morgon och till dess hade vi testat på att laga nässelpizzan som bl.a. finns med i hennes kokbok. Testa du också!

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda jäst med fingervarmt vatten och olivolja. Sikta i 5 dl vetemjöl, salt och socker. Knåda degen smidig och låt jäsa under bakduk på ljummen dragfri plats i en halv timme.
2. Skölj under tiden de vildgröna bladen och klipp bort den nedersta delen av maskrosbladen, eftersom det finns mycket beska i den tjocka mittnerven.
3. Förväll (koka) bladen i lättsaltat vatten i 3-4 minuter och sila sen bort vattnet.
4. Krama ur vätskan, forma bladen till en liten limpa och hacka den mycket grovt.
5. Blanda 2 msk olja och pressad vitlök i det gröna hacket, smaksätt ordentligt med salt och peppar.
6. Kavla ut pizzadegen med det resterande mjölet och lägg pizzabotten på en plåt med bakplåtspapper.
7. Bred ut den gröna röran på degen, strö på grynost och rada ut Janssons filéer delade på längden.
8. Rada ut oliver, ringla över olja och grädda i 15-20 minuter eller tills pizzans kanter blir lite bruna.

Tips!
Pizzan blir godast med vildgrönt men kan också göras med spenat eller rucola. Ta då 1/2 påse färsk spenat eller 1 litet paket djupfryst spenat eller 1 kruka rucola. Dessa behöver inte förvällas först.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi