Hoppa till huvudinnehåll

Grönssakssoppa och semlor hos Misako

När Janna Wahlberg besökte Misako Gustafsson märkte hon genast att det stod en brödugn i köket. Medan Janna satt igång med att koka grönsakssoppa tände Misako elden i ugnen och kavlade upp ärmarna för att baka semlor. Resultatet blev som vanligt läckert! Misako Gustafsson är guide, tolk och lärare - flyttade från Tokyo till Åland 1977.

Ingredienser

Anvisningar: 
Gör så här:

Vill du äta soppan med semlorna lönar det sig så klart att börja med semledegen och ställa den att jäsa. Under tiden hinner du göra soppan och så kan du vänta med att hälla i den sista gräddskvätten i soppan och låta koka upp först när semlorna är i ugnen.

Grönsakssoppan
1. Skala grönsakerna och skär dem i bitar.
2. Fräs dem i en tjockbottnad kastrull i lite olja.
3. Häll på så mycket vatten att de just täcks.
4. Koka dem tills de är mjuka.
5. Tillsätt surkålen, låt koka ytterligare 5 minuter.
6. Mixa soppan med stavmixer.
7. Rör i grädden och låt soppan koka upp.
8. Salta och peppra enligt egen smak.

Alternativt kan du koka grönsakerna i grönsaksbuljong istället för i bara vatten.

Semlorna
1. Värm vattnet ljummet.
2. Tillsätt jäst, sirap, salt, smör och vetekross.
3. Blanda i mjölet, 8 dl först och 2 dl lite åt gången, degen får inte vara för lös.
4. Arbeta degen ordentligt tills den börjar lossna från kanterna.
5. Låt degen jäsa 30 min.
6. Häll degen på bordet och arbeta till semlor.
7. Låt semlorna jäsa ännu 20-30 minuter.
8. Stek i 200 grader ca 10-15 minuter.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi