Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakad sej med kronärtskockor och räkor

Fisk blir man smart av, men man blir inte klok på vilken fisk man kan handla med gott samvete, säger Niklas i veckans program av Niklas Mat. För att leda in er tittare på rätt väg, tipsar han om goda recept på fisk och skaldjur det inte går någon nöd på och börjar med att bjuda på ugnsbakad sej med räkfyllda kronärtskockor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in sejen med lika delar salt och socker en timme innan tillagning. Det gör fisken fastare. Skär i portionsbitar. Lägg i ugnsfast form. Peppra och ringla över rejält med olivolja. Baka i ugnen i 15-20 minuter.

Skala kronärtskockorna genom att försiktigt skära bort bladen. Skär av och släng toppen där kronärtskockorna går från hård till mjuk. Behåll skägget i mitten. Gnid genast in med citron så att den inte blir brun. Koka med lite salt och citronsaft i en halv liter vatten i 15-20 minuter. Kronärtskockorna ska vara genomkokta. Känn efter med sticka att de är mjuka. Då är de färdiga.

Skala räkorna. Riv pepparroten fint. Blanda pepparrot med räkorna och matlagningsyoghurt. Peppra och pressa i lite citron. Salta inte eftersom räkorna har sälta i sig. Skölj kronärtskockorna under kallt vatten. Gröp ur skägget med en sked så att kronärtskockan blir som en skål. Fyll med räkröran. Garnera med dill. Servera tillsammans med sejen.

Tips:
- Om du använder frysta räkor, tina dem långsamt innan. Då behåller de smaken och saften.
- Det går bra att byta ur räkorna mot kräftor eller hummer.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi