Hoppa till huvudinnehåll

Chana masala - kikärter på indiskt vis med raita

Alla borde avstå från kött ett par gånger i veckan. I veckans program vill Niklas motbevisa alla som tror att man inte kan bli mätt på mat utan kött! Att äta vegetariskt är heller inte bara hälsosamt, det är också bra för miljön och plånboken! Niklas Ekstedt tillreder en klassisk indisk kikärtsgryta - chana masala med en svalkande raita, som självklart serveras med basmatiris, naanbröd och limepickles.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Gryta:
Skala och finhacka ingefäran, löken och vitlöken. Rosta nejlika, krossade lagerblad, korianderfrön och spiskummin i en panna med olja.

Då kryddorna börjar dofta, slå på lök och ingefära. Slå på mer olja om det blir torrt. Bryn ej löken, låt den bara svettas. Slå på garam masala. Rör om så att kryddorna blir jämt fördelade kring löken.

Då det börjar dofta starkt och löken liknar en puré, slå på krossade och passerade tomater. Tillsätt gurkmeja. Rör om. Häll i sköljda och avrunna kikärtor. Om grytan känns tjock - tillsätt cirka två deciliter vatten. Låt koka i 15-20 minuter tills kikärtorna blivit mjuka.

Toppa med hackad chili och färsk koriander.

Raita:
Pressa limejuice i yoghurten. Salta efter smak. Rör om. Hacka myntan. Skala gurkan och kärna ur med en sked. Hacka i mindre bitar. Rör ner mynta och gurka i yoghurten.

Servera kikärtorna tillsammans med raita, naanbröd, limepickles och vitt kokt ris.

Tips:
- Använder du torkade kikärtor, blötlägg dem då under natten och låt koka i grytan minst tio minuter extra.
- Garam masala kan ersättas med curry

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi